Vă permiteți un trai decent?

Home/Ce-mi trece prin cap!/Vă permiteți un trai decent?

Pentru că am intrat în niște polemici legat de venitul pe care lucrează marea majoritate a oamenilor din România aș vrea să lămuresc ce înseamnă pentru mine, un trai decent. Trai decent pe care trebuie să și-l permită orice persoana care lucrează.
Dacă lucrezi înseamna egal cu traiul decent. Lumea în ziua de astăzi nu-și mai poate procura singură mâncarea, nu-și mai poate face singură căldura, nu-și poate produce singur energia electrică, nici haine, nici papuci nici nimic. Omul trebuie să le plătească din ce muncește. Așa funcționează acum lumea. Dacă nu lucrezi atunci nu, nu ai acces la un trai decent. Dar o faci pe barba ta. Nu poți avea pretenții de un trai decent dacă ești leneș.

DAR dacă lucrezi și nu ai un trai decent, atunci înseamnă un dezechilibru. Înseamnă vremurile când lucrai la stăpân pentru mâncare și un loc în colibă. Atât.

Un trai decent înseamnă:
Dacă lucrez 8 ore/ și 5 zile pe săptămână ( cât prevede legea) trebuie să am atâta venit încât:
1. Să-mi asigur hrana și produsele de igienă în acea lună, fără să mă uit mereu pe casa de marcat dacă depășesc bugetul ( în străinătate umpli coșul iar coșul costa 50 euro iar la noi 100 euro, calcule orientative)

2. Să pot trăi cu apă, gaze și curent și să mi le permit să le plătesc ( și în străinătate sunt facturi dar și le pot susține cu mai multă ușurință ca noi în România)


3.Să nu mă dea peste cap o nuntă în acel an, un concediu, un botez sau vreo petrecere undeva ( evident nu vorbesc de excentrități, ci de evenimente normale în viața oamenilor)

4. Să nu mă îngrozesc dacă mi s-a stricat centrala sau mașina de spălat. Ar trebui să suport o reparație în oricare lună mi s-ar întâmpla, fără să mă împrumut până luna viitoare.

5. Dacă nu am proprietate, să-mi pot permite o chirie care să nu fie jumătate din venitul meu iar dacă mi-am cumpărat o proprietate să-mi pot susține rata bancară decent ( O fac și alții în străinătate fie că sunt în chirie, fie că plătesc o rată la banca)

6. Să pot ieși în oraș, să mănânc, fără să mă mustre conștiința că de banii ăia mâncam o săptămână.


7.Să asigur copiilor cele necesare traiului și educației fară să mă dezechilibreze 2 perechi de ghete în toamnă, rechizitele, ghiozdanele, uniformele etc. Să nu mă dea peste cap o excursie a copiilor, cu școala.

Acesta este un trai minim decent, atât pentru un salahor cat și pentru un calificat sau director de firma. Atât pentru un om neșcolit cât și pentru unul școlit. Dacă muncesc 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână trebuie să am asigurate toate acestea. Asta se întâmplă în străinătate indiferent dacă muncești calificat sau necalificat. Oricine muncește și orice muncă face, trebuie să ducă atâția bani acasă încât sa poată trai decent.

Mai departe ”traiul decent” se modifică în funcție de gândirea fiecăruia, de educația fiecăruia, de pretențiile fiecăruia, de mediul fiecăruia în care trăiește și de alți factori ai unui om care muncește.

Este adevărat ca un om școlit și calificat, cu venituri mai mari, va face alt tip de concediu, va face alt tip de cumpărături, țși cumpără altă hrană are alta rata la bancă pentru că-și cumpără la alt standard o locuință și alți bani cheltuiți în activități la care un salahor nici nu le va lua în calcul, pentru că lui nici nu-i trebuie. Acel om educat și calificat va trăi la un nivel mai ridicat pentru că el muncește cu responsabilitate și are alta implicare și altă răspundere iar asta se vede în venitul lui mai mare. Și asta este corect. Așa trebuie să fie! ( excludem politicienii cu discrepanțele lor de venit doar pentru ca sunt hoți și văd doar de interesul lor personal)

Dar acel trai decent minim, de care spuneam mai sus, trebuie asigurat obligatoriu. Orice persoană în România trebuie să aibă acel venit care să-i asigure minim de decentă în viața iar acel venit nu este 1500-2000 pe lună, venit pe care îl au marea majoritate a oamenilor în România.

By | 2020-03-05T12:10:41+00:00 martie 5th, 2020|Ce-mi trece prin cap!|0 Comments

Leave A Comment