Mai bine stai în carantină acasă, decât în pușcărie

Home/Ce-mi trece prin cap!/Mai bine stai în carantină acasă, decât în pușcărie

Dosare penale pentru cei care nu anunță că prezintă un risc de infectare și nu respectă izolarea și carantina.

Măsurile de combatere a răspândirii virusului COVID 19 au determinat guvernul Italiei să aplice ”măsura carantinei” în toată țara, deoarece răspândirea virusului este foarte agresiva, numărul de persoane infectate este tot mai mare iar sistemul sanitar nu mai face față. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, în 9 martie.

În România, datorită fluxului mare de romani din Italia, care se întorc în țară, Ministerul Sănătății și Departamentul Pentru Situații de Urgentă, îndeamnă populația la responsabilitate și mult simt civic în această perioadă. Se insistă pe respectarea regulilor de igienă și pe respectarea regimului de izolare și carantină, dacă situația o impune.

Se pare că nu toți cetățenii înțeleg responsabilitatea situației și nu toți înțeleg ce risc înseamnă să nu păstrezi regimul carantinei. Astfel de situații, de nesupunere a unei măsuri care protejează populația, intra sub incidenta legii iar fapta este prevazută în codul penal, articolul 352, aliniatul 1.

Până în acest moment în România sunt 18 dosare penale în care sunt cercetate 26 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de ”zădărnicirea combaterii bolilor” care se pedepsește cu închisoarea.

Infracțiunea de nerespectarea regimului de carantină, în cazul unui pacient infectat cu coronavirus intra sub incidenta aceleași legi, a articolului 352 alin. 1 din codul penal, referitoare la răspândirea cu rea voință, a virusul HIV ( SIDA), infectând alte persoane cu bună știință.

Așa că dacă te știi cu suspiciuni de virus ai face bine să anunți și să stai acasă decât să ajungi să stai prin pușcării printre mulți alți ”viruși”. Ești tot așa de vinovat ca și o persoană care are HIV dar face sex neprotejat infectând cu buna știință alte persoane.

 

 

By | 2020-03-11T10:06:43+00:00 martie 11th, 2020|Ce-mi trece prin cap!|0 Comments

Leave A Comment