Ce pensie are doamna M, după 38 de ani de muncă

Home/Ce-mi trece prin cap!/Ce pensie are doamna M, după 38 de ani de muncă

Am căutat-o azi, pe doamna M. pentru niște informații despre un posibil subiect. Doar că mi-am dat seama, că exact doamna M, este un subiect care trebuie evidențiat.

Doamna M. este pensionară de 3 ani. A ieșit la pensie de limită de vârsta, adică nu din boală și nu anticipat.

Doamna M. a lucrat 38 de ani doar cu contract de muncă. A avut în toată viața ei trei locuri de muncă, în instituții cu o bună reputație, în sensul că nu au fost firme mici, nici firme noi, nici firme trecătoare. Au fost instituții cu greutate.

În toate aceste trei locuri de muncă, a fost plătită prost. Doamna M. nu era pe un post de necalificată, ci pe un post cu responsabilitate, un post care cerea să cunoști limbi străine, un post în care trebuia să ai o anumită educație, pentru că doamna M. a interacționat mereu cu o categorie de oameni educată în acel post al ei.

Dar cu toate acestea, după 38 de ani, doamna M. are o pensie de la stat de 800 lei. După ce că toată viața ei, a trăit modest, din cauza unor salarii mici, acum va trăi ”sub modest” din cauza acestei pensii care i-a revenit după 38 de ani de muncă.

Mi se pare umilitor să obligi un om să trăiască din 800 lei, atunci când el îmbătrânește și nu-și mai poate suplimenta veniturile, pentru că nu mai poate. Deși la bătrânețe nu ar mai trebui să se pună problema de suplimentat veniturile pe lângă pensie, deoarece o viață întreagă ai contribuit la acea pensie, care ar trebui să fie decenta și să poți trăi decent din ea.

Tragedia și mai mare, va fi la oamenii care au muncit ani de zile fără contract de muncă. La cei care au muncit la negru sau au muncit cu contract de 2 ore pentru că așa a dorit și el și angajatorul.

Vom avea în câțiva ani o generație întreagă, asistată social iar asta peste generația care deja este asistata social. Unii din ei vor avea pensii modice, alții nu vor avea anii de pensie și nu le se va forma o pensie, deși ei au muncit peste 25 de ani dar au muncit poate 15 ani, la negru.

Ce șansă au acești oameni care au lucrat la negru o bună bucată de vreme, dacă doamna M. a lucrat corect 38 de ani are o pensie de 800 lei?

By | 2020-02-27T20:59:43+00:00 februarie 27th, 2020|Ce-mi trece prin cap!|0 Comments

Leave A Comment